Noodverordening ingesteld rondom vluchtelingenopvang in Vianen vanwege dreiging van wanorde

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

In Vianen is een noodverordening afgekondigd rondom de vluchtelingenopvang aan de Lage Biezenweg. De verordening is ingesteld vanwege een dreigende situatie en zal tot maandagochtend 10:00 uur gelden. Dit is een besluit van burgemeester Sjors Fröhlich, naar aanleiding van de dreiging van “ernstige wanordelijkheden”.

Dreiging van ongeregeldheden

Het is gebleken dat er een chatgroep is waarin wordt opgeroepen tot “grootschalige ongeregeldheden” in de omgeving van de vluchtelingenopvang. Ongeregeldheden bij asielzoekerscentra zijn landelijk een probleem en steeds meer groeperingen willen een tegengeluid laten horen. Een incident van afgelopen maandag, waarbij twee personen werden gearresteerd vanwege bedreiging en het gooien van een verdacht voorwerp, speelt ook een rol in het instellen van de noodverordening.

Wat is verboden onder de noodverordening?

De noodverordening verbiedt het bezit van vuurwerk en brandstof. Een gebiedsverbod is van kracht voor iedereen die zich manifesteert als (potentiële) deelnemer aan groepsactiviteiten die de openbare orde verstoren. Objecten die als wapen kunnen worden gebruikt en gezichtsbedekkende kleding zijn eveneens verboden. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een gevangenisstraf van maximaal drie maanden of een boete van 5150 euro.